Wie is KoffieKoppen?

0
3290

‘ Waarom zijn wij KoffieKoppen begonnen?’

In de financiële crisis van 2011 zijn wij, Tijmen & Mérie dit bedrijf begonnen. Vers afgestudeerd met beide een opleiding in de media was er op dat moment geen werk te vinden.

Na een tijd nogal vruchteloos solliciteren (lees 250 sollicitanten op 1 vacature) liepen we op één van die hippe lifestyle markten die toen voet aan de grond begonnen te krijgen. Het was vriezend koud en vooral leeg. Behalve bij dat ene zwarte koffiekarretje. Daar stond me toch een lange rij! De meneer die koffie stond te zetten had het zelf blijkbaar ook koud, want vrolijk en vriendelijk was die bepaald niet. En van een gezellige uitstraling was ook geen sprake. Dat dit leuker, vrolijker, vriendelijker en vooral sneller kon en moest was nogal duidelijk. Binnen een week besloten we dat wij dat prima konden doen.

En nog een week later was onze eerste Volkswagen T2 bus gekocht. Wij zijn nogal snelle beslissers. En bovendien, hoe moeilijk kon het tenslotte zijn. We konden op al die lifestyle markten staan en Pinkpop leek ons ook wel leuk.

‘Oh boy, we’re WE wrong!’

Oh boy, we’re we wrong. 🤦 Maar dat gaf niks, want we gingen ervoor. Met een overschot aan enthousiasme.
Het moest anders dan anders, dus de zaag ging in de bus. Zonde? Ja misschien, maar het ging om het resultaat. Een bus waarvan het dak omhoog kon, de raampjes vormden het barblad, een mobiele espressobar was geboren! Sinds 2012 bezoeken ze door Nederland vele festivals en evenementen.

We noemden onze bus en ons bedrijf Smaakbus, zodat we naast koffie en thee er ook nog andere producten uit konden serveren. Dat geen van ons met een espresso machine kon werken of verdere horeca achtergrond had, dat deerde ons niet. We blufte ons door de eerste events heen, en de Margriet WinterFair in. Ja natuurlijk hebben we ervaring en ja, we weten heus wel wat onze piekbelasting is…

‘Alles deden we zelf’

Alles deden we zelf, van het verbouwen tot de bus, tot het bouwen van een website en natuurlijk alle evenementen. We leerden snel, met dank aan youtube wat betreft onze koffieskills. Het was een bizar eerste jaar met als knallende afsluiter de Margriet Winter Fair. Want ja, die ging goed! En dankzij hun vertrouwen kregen wij de kans grote evenementen in de jaren die volgden in de Jaarbeurs te kunnen doen.

Ambitieus als we waren moest er aan het einde van ons eerste jaar al uitbreiding komen. De KoffieKever. Ik zie nog zo het gezicht van de Kever verkoper voor me, toen we vertelden dat we er twee koffiemachines in gingen plaatsen. Alsof we gek waren geworden.

‘Hij keek ons aan of we gek waren geworden’

Hij is overigens wel vrij snel bijgedraaid, tot volle tevredenheid onderhoudt hij nog steeds onze Kevers. En de laatste twee kevers heeft hij zelfs voor ons ingebouwd.

De grootste lessen hebben we in die eerste jaren wel geleerd.
Les 1: schoenmaker blijf bij je leest. Verder dan koffie en thee serveren zijn wij niet gegaan. We kwamen er al snel achter dat wanneer je echt goed wil worden, focus de key is.  Onze focus lag en ligt op goeie koffie snel serveren uit een leuke vrolijke outlet door een vriendelijke barista.
Les 2: Investeer in goede klus tools. zelf (ver)bouwen is leuk, maar een boormachine van de Action is geen goed idee. 

In de jaren erna zijn er elk jaar wel concepten bij gekomen. Rollend of niet rollend, met meer, maar zeker ook minder succes. De eerste concepten werden gebouwd uit nood, omdat de vraag te groot werd. Later zijn we ook concepten gaan bouwen voor de lol. En dat doen we nog steeds. Elk jaar veranderd er wel een concept, of wisselen we er één (of twee).  Wij worden er blij van, en vooral vinden we het leuk om te blijven verrassen. We hebben trouwe klanten en voor hun zetten we graag regelmatig iets nieuws neer.

En Pinkpop? Dat duurde uiteindelijk 5 jaar, bleek toch iets lastiger dan verwacht. Maar ook zij zijn inmiddels trouwe klant, en daar zijn we heel blij mee!