Duurzaamheid – Circulariteit

0
1062

Wat doen wij eigenlijk met onze koffie dik? 

Huh, doen jullie iets met die koffiedik? zou je denken. Jazeker! Voor ons is het afval, maar het is ook nog steeds een grondstof waar je super veel mee kan doen. Wist je bijvoorbeeld dat er inmiddels al lampenkappen worden gemaakt van koffiedik? 

Ook zijn er diverse bedrijven al volop in ontwikkeling om een textiel te kunnen maken van koffiedik. Eén van de meest bekende initiatieven, die je waarschijnlijk wel kent, is de Rotterzwam. Zij kweken oesterzwammen op de koffie waste van regio Rotterdam. Ook verkopen ze grew kits waarmee je zelf  je eigen zwammen kan kweken met jouw eigen koffiedik afval. Afval wat je normaal gesproken in de groen container zou gooien. En nu kan je er zelf weer nieuw voedsel mee generen. De ultieme kringloop toch?

Ook wij zijn fan van die kringloop. Sinds 2020 hebben we dan ook een plek gevonden waar ons koffiedik naar toe gaat. Op locatie wordt alles strikt gescheiden en de koffiedik nemen wij weer mee naar onze loods. Vervolgens brengen we dit naar een voedsel bos. Dit bos kampt op dit moment met een zeer arme uitgeputte grond en koffiedik is een fantastische grondstof om de aarde weer nieuw en vol voedingsstoffen te krijgen. 

In het voedselbos staan veel noten- en fruitbomen. Ze zijn nog jong en geven op dit moment geen vrucht. Hopelijk groeien de bomen op tot gezonde krachtige voedsel gevers en gaan wij in de toekomst onze appeltaartjes bakken met appels uit dit bos. 

Hoe te gek zou dat zijn!