Duurzaam versus Biologisch?

0
1259

Een lastig vraagstuk, wat vooral de eerste jaren van KoffieKoppen tot discussies leidde. Inmiddels hebben wij een duidelijk beleid. We kiezen vooral NIET. Waar kiezen we dan wel voor? 

We kiezen ALTIJD voor datgene wat goed is voor de aarde. 

Daarom kiezen we bewust niet voor biologische koffie. Wist je dat voor biologische koffie 6 keer zo veel meer water nodig is? En dat is niet altijd voorhanden in de meeste gebieden waar koffie groeit. Wij kiezen wel voor duurzame koffie. Koffie waar de koffieboer een eerlijke prijs voor verdient en wat vervolgens direct wordt geïmporteerd door onze brander.  Zonder tussenpersonen die alleen van de handel schatrijk worden. 

Meer weten over onze koffiebonen? Check dit artikel hier.

Wat is er dan wel biologisch? Onze melk, suiker en koffiemelk cups zijn van Zuivelrijck. Een klein Nederlands bedrijf waar wij al jaren mee samen werken. Al de gebruikte melk komt van Nederlandse koeien die, uiteraard conform de Nederlandse wetgeving voor biologische landbouw leven. 

En hoe zit het dan met biologisch afbreekbare bekers? Op het moment van schrijven is dit een lastig verhaal. Er zijn afbreekbare koffiebekers te koop, maar daar hangt een dikke maar aan. De coating om de hete vloeistof binnen te houden moet dermate dik zijn, dat dit veel meer energie kost om te produceren dan wanneer je met een niet afbreekbare coating werkt. 

Tweede belangrijk punt is dat het milieu er pas echt wat aan heeft wanneer de afvalverwerking op de juiste manier plaats vindt. Oftewel, wanneer de beker ook daadwerkelijk in het groenafval terecht komt. 

Op het moment dat de beker in het algemene afval terecht komt, wordt deze alsnog verbrandt. Op dat moment heb je dus eigenlijk alleen maar meer energie verspild. 

Ons standpunt in deze kwestie is als volgt: Zolang het afval op de events waar wij staan nog niet dermate goed gescheiden wordt kiezen wij voor de zo duurzaam mogelijke optie. Wij kijken dus naar het productieproces en kiezen voor de beker die daar de minste impact heeft.  Dit betekend vaak dat wij voor een lagere prijs in bulk kunnen inkopen. 

Het geld wat we daarmee besparen t.o.v. de duurdere volledig biologische beker, investeren we in andere producten met een duurdere groene footprint. Zoals de inkoop van onze bio melk. Choose your battles.